Zdroj: http://n2studio.mzf.cz/zaujimavosti/mlecne-vyrobky-a-lidsky-oganismus  •  Vydáno: 15.4.2011 21:25  •  Autor: Beatris

Mléčné výrobky a lidský oganismus

Mléčné výrobky a lidský oganismusJsou pro náš organismus vůbec vhodné mléčné výrobky? A v jakém množství? Co se nám může stát při velké konzumaci?

img

Že děti pijí mléko již od narození až do dvou let, je naprosto v pořádku. Ovšem za předpokladu, že se jedná o mateřské mléko, čerstvé, syrové a přírodní. V ideálním případě by matka měla konzumovat pouze syrovou stravu, která má vysokou energií a nutriční hodnotu, a to jak před početím, tak během těhotenství. Avšak naše společnost není ke kojení příliš nakloněna. Většina z nás byla brzy odstavena a začala dostávat kravské mléko nebo umělé kojenecké výživy, které jsou dvacetkrát koncentrovanější než kravské mléko.

Kravské mléko má hodně bílkovin, minerálů a tuků - což je velmi důležité pro telata, která ve svém prvním roce váží až 250 kg. Děti samozřejmě rostou mnohem pomaleji. Kravské mléko obsahuje nejméně čtyřikrát tolik bílkovin jako mléko lidské a více než šestinásobek minerálů. Tak silně koncentrované mléko děti velice obtížně tráví. Lidské tělo produkuje mnohem méně enzymů pro štěpení mléka než kráva. Bez dostatečného množství správných enzymů trpí děti zažívacími potížemi a hromaděním hlenu v dutinách, plicích, mozku a uších. Zahlenění, které začíná s konzumací kravského mléka, je také příčinou mnoha druhů alergií. Dospělí nedokážou trávit mléko vůbec, a pokud ho konzumují, dříve nebo později je čekají obstrukční problémy. Kravské mléko rovněž obsahuje mizivě málo mastných kyselin, které nezbytně potřebujeme k tvorbě systémového cholesterolu, steroidů, mozkových a nervových tkání. Syrové kravské mléko je vhodnější pro růst kostí a svalů, zatímco lidské mléko podporuje vývoj mozku a nervů. To je jeden z hlavních rozdílů mezi plodožravci a býložravci.

img

Někdy mezi třetím a čtvrtým rokem ztrácí většina dětí enzymy pro trávení mléka, zejména laktázu, která štěpí laktózu - nejdůležitější cukr obsažený v mléce. Důvod je prostý: biologicky jsme ustrojeni tak, abychom po třetím nebo čtvrtém roce byli odstaveni od konzumace jakéhokoliv mléka. Protože již nemáme dost enzymů pro štěpení mléka, trpíme zahleněním. Nyní mléko silně dráždí sliznice trávicího ústrojí, což ještě zvyšuje zahlenění. Tento hlen, který se mísí se škroby, může vytvořit ve střevní mikroflóře silný hlenovitý povlak.

Pitva známého herce Johna Wayna odhalila, že jeho střeva obsahovala téměř 25 kg slepených exkrementů. Takové obstrukce způsobují záněty, divertikly a oslabují tkáně střevních stěn. To má za následek neprůchodnost střev, vředy, léze a dokonce rakovinu. Před několika lety dnes již bývalý americký ministr zdravotnictví, že mléčné výrobky jsou pro nás nevhodné. To, že lidský trávicí trakt není schopen laktózu vstřebat, je čistá pravda, ale může ji rozštěpit na menší části a ty pak dále využít. Přesto asi 30% obyvatelů, žijících na území ČR trpí laktózovou intolerancí. V současnosti jí trpí přibližně každý šestý člen populace na celém světě, což je pro mlékárenský průmysl nepředstavitelné množství. Při diagnóze celiakie (laktózové intolerance) je nutné dodržovat předepsanou dietu.

img

A aby toho ještě nebylo málo, kravské mléko ještě pasterizujeme. Teplo mění jeho chemickou podstatu ze zásadotvorné na kyselotvornou. Při zahřívání zničíme vitamíny rozpustné ve vodě, zvláště vitamín C a všechny vitamíny ve skupině B. Rovněž dochází k saturaci tuků a ke slučování minerálů s bílkovinami. Co se stane s teletem, které toto mléko požije? Zemře.

img